Van broeikasgasmetingen tot gegevens over hiv: belangrijke Amerikaanse onderzoeksdata zijn verdwenen of dreigen in rook op te gaan. Het beleid van de regering-Trump heeft negatieve gevolgen voor Nederlandse wetenschappers. Terwijl instellingen afwachten, helpt een kleine ICT-organisatie onderzoekers waardevolle data veilig te stellen.
Nederlandse |
De openstaande toegangspoorten van de grijze toren op het Amsterdam Science Park geven niet prijs dat hierbinnen 24 uur per dag supercomputers staan te draaien om belangrijke data te verwerken. Maar na een uitvoerige identiteitscontrole, vele beveiligde deuren en ontbrekende wateraansluitingen wordt dat al duidelijker.
Een tocht door vele gangen eindigt in een opvallend warme kamer. Hier staat geen supercomputer. Je komt in een tl-verlichte ruimte die doet denken aan een meterslange archiefkast. Daarin beweegt een robot heen en weer: zijn mechanische arm struint langs blauwe, groene en gele cassettes.
"Hier staan alle data veilig opgeborgen", zegt innovatiemanager Magchiel Bijsterbosch van SURF. Om wat voor data het precies gaat, hangt hij niet aan de grote klok. "We willen Trump niet op ideeën brengen."
Sinds de Amerikaanse president Donald Trump openlijk de aanval op wetenschappelijke organisaties heeft geopend, draaien de Nederlandse cassettes op volle toeren. Want als het bestand te groot is om bij een universiteit op te slaan, komt het bij SURF terecht.
In totaal is er bij SURF zo'n 100 terabyte aan data binnengehaald, vergelijkbaar met tientallen harde schijven van een moderne computer. Dat klinkt weinig, maar data in getallen en tekst nemen weinig ruimte in beslag. Bijsterbosch: "Ik sla liever te veel op dan te weinig."
nu