'Gewelddadigste drugsbaas sinds Pablo Escobar' krijgt 45 jaar celstraf in VS

Dairo Antonio Úsuga David, beter bekend als 'Otoniel', is door de Amerikaanse rechter veroordeeld tot 45 jaar cel voor drugshandel. De aanklagers noemden de 51-jarige Colombiaan "de gewelddadigste drugsbaas" sinds Pablo Escobar.
Pablo Escobar
Pablo Escobar
Otoniel stond aan het hoofd van de beruchte Colombiaanse drugsbende Clan del Golfo. De bende heeft meer dan duizend gewapende leden, van wie het merendeel voormalige extreemrechtse paramilitairen zijn. Ze zouden niet alleen betrokken zijn bij drugshandel, maar ook bij illegale mijnbouw.

Als hoofd van Clan del Golfo was Otoniel verantwoordelijk voor het verhandelen van bijna 100.000 kilo cocaïne naar de Verenigde Staten.

Volgens de aanklagers leidde Otoniel bijna twintig jaar lang een "terroristische en paramilitaire" organisatie. Tijdens zijn bewind gaf hij opdracht tot het ontvoeren, martelen en vermoorden van rivalen. Ook mensen die in zijn ogen samenwerkten met de politie werden het slachtoffer.

"Het verlangen van de verdachte naar controle en wraak is eenvoudigweg niet te overtreffen", oordeelde de Amerikaanse rechter. Zij noemde de hoeveelheid cocaïne die Otoniel verhandelde "buitengewoon".

Otoniel bekende schuld na jarenlange vlucht

De Colombiaanse autoriteiten zaten al zeven jaar achter de beruchte drugsbaas aan toen ze hem in oktober 2021 oppakten. De president van Colombia vergeleek de aanhouding met de val van Escobar, de leider van het Medellínkartel die in 1993 werd doodgeschoten door de politie.

Otoniel werd in mei uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij werd gezocht voor onder meer drugshandel, samenzwering en illegaal wapenbezit. Voorwaarde voor die uitlevering was dat hij geen levenslange celstraf zou krijgen.

In januari dit jaar bekende Otoniel schuld. Dinsdag gaf hij ook aan spijt te hebben. "Ik adviseer en waarschuw het volk en de jeugd van Colombia niet de weg in te slaan die ik ben ingeslagen", zei de voormalige drugsbaron.
nu

1 Yorumlar

  1. Als hoofd van Clan del Golfo was Otoniel verantwoordelijk voor het verhandelen van bijna 100.000 kilo cocaïne naar de Verenigde Staten.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski